
Producent
Cena
-
od
do

Sole
Zalecana bezpieczna dawka soli to około 5 g dziennie. Taka ilość odpowiada mniej więcej jednej łyżeczce do herbaty. Jej niedobory również są niepożądane - sól jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, a także za kondycję układu nerwowego i mięśniowego. Można wyróżnić sole wartościowe, nieoczyszczone (z dużą ilością minerałów) oraz sole niskiej jakości - wyjałowione i pozbawione cennych pierwiastków, w których często znaleźć można niekorzystne dla zdrowia antyzbrylacze, dlatego naszą uwagę powinniśmy kierować w stronę soli kamiennych i morskich. Choć można powiedzieć, że w przypadku soli najlepszym wyborem okażą się sole jak najbardziej naturalne czyli np. sól himalajska, kłodawska czy sól morska to jednak niezależnie od rodzaju soli, wpływ zawartego w niej sodu na organizm jest taki sam dlatego tak ważne jest kontrolowanie spożywania jej ilości.