
Jelita wieprzowe 28-30 20m Przepis na kiełbasę swojską
towar niedostępny
Opis
Jelita wieprzowe: cienkie fi 28-30 suszone i solone.
Zastosowanie: do produkcji kiełbas,
Kraj pochodzenia: Polska, Chiny, EU
Przepis na kiełbasę swojską:
10 kg różnych mięs
7 kg wieprzowiny (5 kg mięsa od szynki 1 kg boczku i 1 kg podgardla)
3 kg wołowiny lub indyk
paczka przyprawy do kiełbasy sanpol
peklosól 100-140 gram w zależności od smaku
jelita 20 metrów dostępne w naszym sklepie
sitko szarpak (nerka)
Przygotowanie; jelita płuczemy w wodzie by pozbyć się soli, mięso od szynki oczyszczamy z tłuszczu i włókien, i mielimy na sitku z największymi oczkami zalecany szarpak (nerka), pozostałe mięso na sitku FI 4,5. Wszystko wkładamy do misy i mieszamy dolewamy szklankę wody albo dwie po to by mięso było miększe przy mieszaniu i napychaniu. Od czasu mieszania zależy czy kiełbasa będzie twarda i zwarta a skorka będzie łatwo zdejmowalna (zalecany czas mieszania 30-40 minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to wystarczy tylko nasza przyprawa do kiełbasy i peklosól, ale przecież to kwestia smaku a więc można jeszcze do dać kminek, gałkę muszkatołową, czosnek i pieprz tylko świeżo mielony, pozostałe przyprawy dodaje się ale do innych kiełbas. jelita napełniamy i dajemy na kije, wkładamy do nagrzanej wędzarni i wędzimy około 3 godzin w temperaturze nie przekraczającej 86 °C, po 2 godzinach możemy podnieść temperaturę na 100 °C.
Smacznego!