Jelita wieprzowe 28-30 60m

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 42,00 zł 42.00
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 60m

Opis

Jelita wieprzowe: cienkie fi 28-30 suszone i solone.

Zastosowanie: do produkcji kiełbas, kaszanki i pasztetu, liberki.

Kraj pochodzenia: Polska, Chiny, EU

Przepis na kaszankę:

Składniki;

2 kg kaszy gryczanej

1 kg kaszy jęczmiennej 

2 kg mięsa  wieprzowego

2 kg podgardla.

1/2 kg  skórki wieprzowe

1/2 kg wątróbki

0,5 kg cebuli

2  litra krwi

przyprawy: 26 dkg soli albo wegeta

2-3 dkg pieprzu grubo mielonego  ja daję trochę więcej, bo lubię pikantną

2-3 ząbki czosnku

2 dkg majeranku

1/2 dkg ziela angielskiego

kilka listków liścia laurowego

jelita wieprzowe cienkie

Wykonanie: Mięso, skórki, okrawki, liście laurowe. ziele angielskie zalać wodą tak by przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Skórki winny się rozpadać. Cebulę kroimy i smażymy i dodajemy  wątróbkę. Kaszę parzymy wykorzystując rosół z gotowania mięska(wyrzucić liście i ziele i przecedzić.W razie konieczności dobrać wody tak aby na 1 szkl. kaszy było 2 szkl. płynu. Do dużego garnka wlewam trochę wody,wstawiam drugi garnek z kaszą zalaną płynem ,bo tak wiem ,że upraży się bez przypalenia. Ostudzone mięsko, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do też ostudzonej letniej kaszy. Dodajemy krew, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Dobrze wyrabiamy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody. Kaszanę wkładamy w jelita.Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia około 30 min.

Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl