Papryka
PAPRYKA JAKO PRZYPRAWA
Papryka jako przyprawa występuje w postaci wysuszonego, drobno zmielonego proszku pochodzącego z różnych odmian (zarówno tych słodkich, jak i ostrych), które różnić się mogą wielkością, jak i kształtem. By uzyskać słodką przyprawę suszone owoce papryki pozbawia się ścianek i skórki zawierających kapsaicynę, która nadaje papryce charakterystyczny, ostry smak. Papryka ma wszechstronne zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, choć szczególne miejsce zajmuje w kuchni węgierskiej oraz meksykańskiej. Jest niezwykle uniwersalną przyprawą, dodatkowo jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor daniom a oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych.
PAPRYKA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Papryka to skarbnica witamin C, A, E oraz witamin z grupy B, czy antyoksydantów. Zawartość tych i wielu innych równie cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych sprawia, że czerwona papryka jest bardzo wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej.
Zawsze darmowa dostawa na terenie Polski
Dla każdego zamówienia o wartości min. 200 zł