
Producent
Cena
-
od
do

W NASZYM SKLEPIE OFERUJEMY SZEROKI WYBÓR WYSOKIEJ JAKOŚCI RÓŻNYCH GATUNKÓW SOLI
Sól jest bezsprzecznie najczęściej używaną przyprawą w każdej kuchni. Jest również najpopularniejszym środkiem konserwującym mającym pochodzenie naturalne. Dzisiaj wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy – jej szczypta znakomicie wydobywa naturalny smak dania, i choć rzeczywiście w nadmiarze jest niezdrowa, tak w ilości dozwolonej jest wręcz niezbędna.
RODZAJE SOLI SPOŻYWCZEJ
Rodzaje soli różnią się w zależności od sposobu ich pozyskania, a jej smak różni się w zależności od miejsca wydobycia, czy metod wykorzystywanych przy produkcji. Podstawowe odmiany to sól kamienna (czyli nieoczyszczona postać soli warzonej, którą najczęściej można spotykać w sklepach), wydobywana w kopalniach, oraz morska, pozyskiwana przez odparowywanie wody morskiej. W obydwu przypadkach podstawowym składnikiem jest chlorek sodu, związek chemiczny, który naturalnie występuje w organizmach żywych i jest niezbędny dla ich prawidłowego funkcjonowania. Ponadto różne odmiany soli zawierają też inne minerały. Bogatszy skład niż zwykła kuchenna ma sól morska, która jest (naturalnym!) źródłem jodu, a także sól himalajska – której różowy kolor zawdzięcza się obecności żelaza. Do przetworów bardzo dobrze sprawdzi się sól kamienna i gruboziarnista, do przyprawiania dań bezpośrednio przed podaniem najlepszym wyborem okaże się sól drobnoziarnista, natomiast do pieczonych potraw świetnie nada się sól gruboziarnista.
CAŁA PRAWDA O SOLI
Dziennie powinno się jej spożywać około pięciu gramów, czyli 1 łyżeczkę. Prawdą jest, że jest ona niezbędna (odpowiada m. in. za równowagę wodno‑elektrolitową i kwasowo‑zasadową organizmu.) jednak należy pamiętać, że sól jest już zawarta w gotowych potrawach i produktach dlatego często trafia jej do naszych organizmów dużo więcej, niż wynosi rzeczywiste zapotrzebowanie. Co zrobić, by sól była zdrowsza? Po pierwsze zmniejszyć i kontrolować jej ilość oraz zastąpić produkty niskiej jakości jej szlachetniejszymi i bogatszymi w różne minerały odmianami.
MIESZANKI SOLI
Świetnym sposobem i jednocześnie bardzo wygodnym rozwiązaniem na wzbogacenie smaku potraw bez przedawkowania chlorku sodu są rozmaite mieszanki przyprawowe. W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór aromatycznych, ale przede wszystkim zdrowych gatunków soli, jak i ich gotowych mieszanek z ziołami, które często służą jako kompletne kompozycje przypraw do rozmaitych dań. W naszym asortymencie znajduje się m. in. czosnkowa, ziołowa, selerowa czy wędzarnicza.