Pieprz
POZNAJ RÓŻNE GATUNKI PIEPRZU
Na sklepowych półkach można znaleźć różne odmiany pieprzu, które występują w formie ziaren lub drobnego proszku. Powszechnie dostępny jest wariant czarny, zielony, czerwony czy biały. Czym różnią się te produkty i których warto używać? Zasadnicza cecha odróżniająca od siebie poszczególne rodzaje pieprzu to w głównej mierze stopień dojrzałości ziaren.
Pieprz czarny jest ceniony przede wszystkim za swój charakterystyczny smak, który jest lekko pikantny i niezwykle wyrazisty. Jego owoce są jeszcze jako niedojrzałe poddawane procesowi suszenia oraz fermentacji, dlatego bardzo często są one najmniejsze ze wszystkich kolorowych ziaren. Choć pierwotna barwa nierozwiniętej rośliny to brąz, po niezbędnych zabiegach konserwujących zmienia się ona w czarną. Tego typu produkt charakteryzuje się największą ostrością.
Pieprz biały jest zbierany na etapie całkowitej dojrzałości owoców. Co ciekawe, ich kolor jest ciemny, ale wskutek moczenia i usuwania łupin, do sprzedaży oddaje się samo wnętrze rośliny, które ma białą barwę. Pieprz biały jest nieco delikatniejszy w smaku, lecz jego zapach jest bardziej intensywny. Zaleca się stosowanie go w potrawach, w których ziarna mogą wydobyć pełnię swojego smaku po czasie.
Pieprz zielony zbiera się na etapie niewielkiego rozwoju, co pod tym względem czyni produkt podobnym do czarnego pieprzu. W smaku jest jednak delikatniejszy, bardziej zbliżony do białego pieprzu. Po zebraniu zielony pieprz jest konserwowany w solance, co pomaga zachować jego świeżość i aromat. Poza swoim subtelnym smakiem, zielony pieprz jest również ceniony za swoje walory estetyczne i często używany do dekoracji różnych potraw.
Pieprz czerwony pochodzi z Ameryki Południowej. Ziarna dostępne w sklepach w kolorze czerwonym to najczęściej owoce pieprzowca brazylijskiego i pieprzowca peruwiańskiego. Pieprz czerwony jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej, czarnej odmiany. Spośród innych odmian pieprzu ten wyróżnia się charakterystycznym zabarwieniem oraz delikatnym, ostro-słodkim smakiem.
Pieprz cayenne jest w rzeczywistości odmianą papryki. Wyrabia się go z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, następnie mielona i w takiej postaci występuje jako pieprz cayenne. Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma świetny wpływ na organizm, ponieważ jest bogaty w minerały, nawet małe ilości dostarczają żelaza, cynku, miedzi, potasu, manganu, magnezu i selenu. Poza tym w pieprzu cayenne znajduje się wiele antyoksydantów.
MIESZANKI Z PIEPRZEM OD FIRMY SANPOL
Świetnym sposobem i jednocześnie bardzo wygodnym rozwiązaniem na wzbogacenie smaku potraw są rozmaite mieszanki przyprawowe z pieprzem. W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór aromatycznych, ale przede wszystkim wysokiej jakości gatunków pieprzu, jak i gotowych mieszanek z ziołami, które posłużą jako kompletne kompozycje przypraw do rozmaitych dań. Oprócz najpowszechniejszych jego odmian oferujemy też pieprz cytrynowy czy stale zyskujący na popularności pieprz ziołowy oraz pieprz ziołowy czerwony, w których klasyczne ziarenka zastępuje pikantna mieszanka ziół.
Zawsze darmowa dostawa na terenie Polski
Dla każdego zamówienia o wartości min. 200 zł