
Producent
Cena
-
od
do

W NASZYM SKLEPIE OFERUJEMY SZEROKI WYBÓR AROMATYCZNYCH, ALE PRZEDE WSZYSTKIM WYSOKIEJ JAKOŚCI RÓŻNYCH RODZAJÓW PIEPRZU
Pieprz jest bezsprzecznie jedną z najczęściej używanych przypraw w każdej kuchni. Niezależnie czy czarny, kolorowy czy zielony, zwiększa wchłanialność witamin. Dodatkowo działa odkażająco i przeciwzapalnie dlatego warto odkryć różne gatunki tej przyprawy!
POZNAJ RÓŻNE GATUNKI PIEPRZU
Na sklepowych półkach można znaleźć różne odmiany pieprzu, które występują w formie ziaren lub drobnego proszku. Powszechnie dostępny jest wariant m. in. czarny, zielony, czerwony czy biały. Czym różnią się te produkty i których warto używać? Zasadnicza cecha odróżniająca od siebie poszczególne rodzaje pieprzu to w głównej mierze stopień dojrzałości ziaren.
Pieprz czarny jest ceniony przede wszystkim ze względu na swój charakterystyczny smak, który jest lekko pikantny i niezwykle wyrazisty. Jego owoce są jeszcze jako niedojrzałe poddawane procesowi suszenia oraz fermentacji, dlatego bardzo często są one najmniejsze ze wszystkich kolorowych ziaren. Choć pierwotna barwa nierozwiniętej rośliny to brąz, po niezbędnych zabiegach konserwujących zmienia się ona w czarną. Tego typu produkt charakteryzuje się największą ostrością.
Pieprz biały jest zbierany na etapie całkowitej dojrzałości owoców. Co ciekawe, ich kolor jest ciemny, ale wskutek moczenia i usuwania łupin, do sprzedaży oddaje się samo wnętrze rośliny, które ma białą barwę. Pieprz biały jest nieco delikatniejszy w smaku, lecz jego zapach jest bardziej intensywny. Zaleca się stosowanie go w potrawach, w których ziarna mogą wydobyć pełnię swojego smaku po czasie.
Pieprz zielony zbiera się na etapie niewielkiego rozwoju, co pod tym względem czyni produkt podobnym do swojego czarnego odpowiednika, jednak tak jak pieprz biały jest on trochę delikatniejszy w smaku od tego czarnego. Co więcej zielony pieprz poddaje się konserwacji w solance. Zielone ziarna pieprzu poza walorami smakowymi, mogą stanowić także element dekoracyjny dań.
Pieprz czerwony pochodzi z Ameryki Południowej. Warto wiedzieć, że ziarna dostępne w sklepach w kolorze czerwonym to najczęściej owoce pieprzowca brazylijskiego i pieprzowca peruwiańskiego. Jest on doskonałą alternatywą dla tradycyjnej czarnej odmiany tej ostrej przyprawy. Spośród innych odmian pieprzu ten wyróżnia się charakterystycznym zabarwieniem oraz delikatniejszym ostro-słodkim smakiem.
Pieprz cayenne jest w rzeczywistości odmianą papryki. Wyrabia się go z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, mielona i w takiej postaci występuje jako pieprz cayenne. Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma świetny wpływ na organizm, ponieważ przyprawa ta jest bogata w minerały a nawet małe ilości tej ostrej papryki dostarczają żelaza, cynku, miedzi, potasu, manganu, magnezu i selenu. Poza tym w pieprzu cayenne znajduje się wiele antyoksydantów.
PIEPRZ I JEGO WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Pieprz zawiera piperynę – substancję odpowiedzialną za charakterystyczny ostry pikantny smak i zapach tej przyprawy, a także mającą korzystny wpływ na nasz organizm. Piperyna pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, wspomaga trawienie oraz wchłanianie witamin i innych składników, co więcej pozytywnie wpływa na wykorzystywanie przez mózg dopaminy i serotoniny.
MIESZANKI Z PIEPRZEM
Świetnym sposobem i jednocześnie bardzo wygodnym rozwiązaniem na wzbogacenie smaku potraw są rozmaite mieszanki przyprawowe z pieprzem. W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór aromatycznych, ale przede wszystkim wysokiej jakości gatunków pieprzu, jak i jego gotowych mieszanek z ziołami, które często służą jako kompletne kompozycje przypraw do rozmaitych dań. Oprócz najpowszechniejszych jego odmian oferujemy też pieprz cytrynowy czy stale zyskujący na popularności pieprz ziołowy oraz pieprz ziołowy czerwony, w których klasyczne ziarenka zastępuje pikantna mieszanka ziół.