Jelita wieprzowe 28-30 20m

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 17,00 zł 17.00
ilość szt.

Opis

Jelita wieprzowe: cienkie fi 28-30 suszone i solone.

Zastosowanie: do produkcji kiełbas,

Kraj pochodzenia: Polska, Chiny, EU

Przepis na kiełbasę swojską:

10 kg różnych mięs

7 kg wieprzowiny (5 kg mięsa od szynki 1 kg boczku i 1 kg podgardla)

3 kg wołowiny lub indyk

paczka przyprawy do kiełbasy sanpol

peklosól 100-140 gram w zależności od smaku

jelita 20 metrów dostępne w naszym sklepie

sitko szarpak (nerka)

Przygotowanie; jelita płuczemy w wodzie by pozbyć się soli, mięso od szynki oczyszczamy z tłuszczu i włókien, i mielimy na sitku z największymi oczkami zalecany szarpak (nerka), pozostałe mięso na sitku FI 4,5. Wszystko wkładamy do misy i mieszamy dolewamy szklankę wody albo dwie po to by mięso było miększe przy mieszaniu i napychaniu. Od czasu mieszania zależy czy kiełbasa będzie twarda i zwarta a skorka będzie łatwo zdejmowalna (zalecany czas mieszania 30-40 minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to wystarczy tylko nasza przyprawa do kiełbasy i peklosól, ale przecież to kwestia smaku a więc można jeszcze do dać kminek, gałkę muszkatołową, czosnek i pieprz tylko świeżo mielony, pozostałe przyprawy dodaje się ale do innych kiełbas. jelita napełniamy i dajemy na kije, wkładamy do nagrzanej wędzarni i wędzimy około 3 godzin w temperaturze nie przekraczającej 86 °C, po 2 godzinach możemy podnieść temperaturę na 100 °C.

Smacznego!

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl