Osłonka białkowa FI 55 5 m

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 7,00 zł 7.00
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: SANPOL
Kod produktu: 3320-137EC

Opis

Osłonka białkowa FI 55, do wędzenia i parzenia wędlin typu żywiecka.

Przepis na kiełbasę żywiecka: 

2,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 

0,75 kg mięsa wołowego lub indyka

1.75 kg mięsa wieprzowego karkówki 

60 g peklosoli

10 g- 15 g pieprzu czarnego mielonego grubo mielonego

8 g czosnku

15 g cukru

250 ml wody

Sposób przygotowania: Obrobione, oczyszczone mięso z szynki mielimy na szarpaku, karkówkę i wołowinę na sitku fi 4,5. Zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą około 30-40 minut, następnie przygotować osłonki  pociąć na odcinki 30-40 cm zmoczyć w letniej wodzie. Zawiązać jeden koniec osłonki przędzą wędliniarską, napełnić ściśle mięsem tak aby nie było pęcherzyków powietrza - nadziewam nadziewarką do kiełbas, zawiązać drugi koniec osłonki. Osuszanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze 70 °C aż powierzchnia jelita będzie sucha w dotyku, około 45 minut. Wędzenie: w temperaturze 86 °C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 2,5 do 3 godziny. Parzenie do wody o temperaturze 80 °C wrzucić i  parzyć około 15-20 minut powiesić do osuszenia.

Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl