
Osłonka białkowa FI 55 5 m
Opis
Osłonka białkowa FI 55, do wędzenia i parzenia wędlin typu żywiecka.
Przepis na kiełbasę żywiecka:
2,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
0,75 kg mięsa wołowego lub indyka
1.75 kg mięsa wieprzowego karkówki
60 g peklosoli
10 g- 15 g pieprzu czarnego mielonego grubo mielonego
8 g czosnku
15 g cukru
250 ml wody
Sposób przygotowania: Obrobione, oczyszczone mięso z szynki mielimy na szarpaku, karkówkę i wołowinę na sitku fi 4,5. Zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą około 30-40 minut, następnie przygotować osłonki pociąć na odcinki 30-40 cm zmoczyć w letniej wodzie. Zawiązać jeden koniec osłonki przędzą wędliniarską, napełnić ściśle mięsem tak aby nie było pęcherzyków powietrza - nadziewam nadziewarką do kiełbas, zawiązać drugi koniec osłonki. Osuszanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze 70 °C aż powierzchnia jelita będzie sucha w dotyku, około 45 minut. Wędzenie: w temperaturze 86 °C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 2,5 do 3 godziny. Parzenie do wody o temperaturze 80 °C wrzucić i parzyć około 15-20 minut powiesić do osuszenia.
Smacznego!