Osłonka poliamidowa FI 50 5m

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 3,50 zł 3.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: SANPOL
Kod produktu: 4955-130F7

Opis

Osłonka poliamidowa : do gotowania na pasztety, smaczki i salcesony.

Przepis na domową mielonkę w osłonce typu smaczek: 

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej oczyszczonej

0,5 kg mięsa z udek kurczaka oczyszczonej

osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa FI 50 mm

200 ml  zimnej wody 

15 g soli peklującej*

5 płaskich łyżeczek żelatyny

3 małe ząbki czosnku

szczypta ziela angielskiego i liścia  laurowego mielonego

1 pełna łyżeczka majeranku można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego połupanego

Sposób przygotowania: mięso mielimy na sitku FI 4,5 mm lub FI 6 mm, wkładamy do miski i dodajemy przyprawy peklosól, wodę i żelatynę wyrabiamy około 15-20 minut. Osłonkę moczymy w ciepłej wodzie i tniemy na odcinki od 30 do 40 cm, wiążemy z jednej strony i nakładamy za pomocą ( nadziewarki, maszynki),i zawiązujemy albo zaciskamy zaciskarką. W dużym garnku, do którego zmieszczą się luźno batony, podgrzewamy około 3,5-4 l wody prawie do wrzenia (ok.90-95⁰C- na dnie garnka będzie widać odrywające się i lecące do powierzchni pęcherzyki powietrza). Wkładamy batony i temperatura wody spada prawie od razu do około 80⁰C. Przykrywamy garnek pokrywką i na minimalnym ogniu – woda nie może się gotować –batony o średnicy 50 mm parzymy w temperaturze 80-85⁰C przez 90 minut. Po 90 minutach wyjmujemy batony i studzimy – na leżąco lub powieszone. Mięso powinno wchłonąć soki które wypuściło podczas podgrzewania i zestalić się. Ostudzone batony chowamy do lodówki, po 5-6 godzinach są już gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl