Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci
Promocje
Pieprz czarny ziarnisty  500g
Pieprz czarny ziarnisty 500g
16,00 zł 12,00 zł
szt.
Pieprz czarny mielony 500g
Pieprz czarny mielony 500g
16,00 zł 12,00 zł
szt.
Cynamon mielony 500g
Cynamon mielony 500g
18,00 zł 14,00 zł
szt.
Sezam czarny 500g
Sezam czarny 500g
11,00 zł 9,00 zł
szt.
Mieszanka pieprz cytrynowy 500g
Mieszanka pieprz cytrynowy 500g
22,00 zł 16,00 zł
szt.
Nóż rzeźniczy nr17
Nóż rzeźniczy nr17
25,00 zł 22,00 zł
szt.
Mak niebieski 500g
Mak niebieski 500g
15,00 zł 10,00 zł
szt.
Przyprawa do szaszłyka 500g
Przyprawa do szaszłyka 500g
12,00 zł 9,00 zł
szt.

Jelita sztuczne

Jelita sztuczne to różnego rodzaju osłonki stosowane podczas domowych wyrobów masarskich. Oferujemy Państwu duży wybór osłonek wędliniarskich przystosowanych do różnych wyrobów masarskich. Dzięki naszym jelitom  sztucznym z łatwością przygotują Państwo produkty, takie jak kiełbasy, salcesony, pasztety, boczek i smalec. Podkreślamy, że domowe wyroby są o wiele bardziej aromatyczne i smaczniejsze od produktów sprzedawanych masowo, dlatego warto zastanowić się nad domową produkcją.

Jakie osłonki wybrać?

Osoby, które dopiero zaczynają produkcję wyrobów masarskich mogą mieć problem z doborem odpowiedniej osłonki. W naszej ofercie znajdują się dwa rodzaje jelit sztucznych o różnych kalibrach.
Jelita sztuczne białkowe są niejadalne dla człowieka, ale pozwalają przygotować wyroby wędliniarskie typu krakowskie, żywieckie i szynkowe, czyli takie, które są najchętniej kupowane przez konsumentów w sklepach mięsnych. Ten rodzaj osłonek nadaje się do wędzenia i parzenia. Drugi typ oferowanych przez nas jelit sztucznych to osłonki poliamidowe, które przeznaczone są do różnych wyrobów masarskich. Stosuje się je do wyrobów parzonych lub surowych. Przed użyciem zalecamy moczyć osłonki poliamidowe w letniej wodzie przez około 15 minut.

Zalety

Oferowane przez nas jelita sztuczne stanowią alternatywę dla naturalnych jelit, bowiem tak samo jak one nadają wyrobom apetyczny wygląd, utrzymują zapach oraz nie różnią się wyglądem. Charakteryzują się dużą wydajnością i oszczędnością. Osłonki białkowe przepuszczają dym, dlatego z łatwością można je wędzić. Jelita sztuczne, w przeciwieństwie do naturalnych są wysoce odporne mechanicznie, dlatego nie ma obaw podczas ich napełniania. Ponadto, bardzo łatwo je usunąć z gotowego produktu.
Podsumowując, jelita sztuczne spełniają te same funkcje co naturalne. Nadają wyrobom estetyczny wygląd i utrzymują zapach gotowych produktów. Podczas wędzenia otrzymujemy atrakcyjny kolor kiełbas, który budzi zaufanie wśród konsumentów, zatem nie ma dużej różnicy między jelitami sztucznymi a naturalnymi.

Uszlachetnianie

Niektóre jelita sztuczne poddawane są procesowi uszlachetniania, dzięki czemu zyskują dodatkowe wartości. Mogą być marszczone, co wpływa na uzyskanie przez osłonki odpowiedniego kształtu, dzięki czemu wydajność produkcyjna wzrasta. Niektóre jelita sztuczne posiadają nadruki, co wpływa na atrakcyjny wygląd gotowego produktu i zachęca do kupna. Osłonki poddawane są również cięciu, dzięki czemu można podzielić je na mniejsze odcinki zakończone z jednej strony zamknięciem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl